Ångbåten Alma är en av Sveriges äldsta ännu aktiva ångbåtar och hon trafikerar under sommaren regelbundet den vackra Revsundssjön i östra Jämtland. Alma inspekteras årligen av Sjöfartsverket och har modern säkerhetsutrustning samt en professionellt utbildad besättning. Upplev en gammaldags ångbåtstur med någon av våra fasta turer ut från hemmahamnen i Stavre, eller beställ en egen gruppresa med underhållning, mat och vin.
Almas K-märkning (till Kulturminnesmarkning)
Alma klassas som traditionsfartyg. Transportstyrelsen har 17 december 2014 beslutat att fartyget Alma af Stafre, SFC – 2879 är ett traditionsfartyg.
Fakta
Alma har ett järnskrov, är 17,6 m lång, 3,9 m bred och väger ca 30 ton. Alma var från början utrustad med en encylindrig ångmaskin på 15 IHk. 1908 byttes ångmaskinen ut till en kompoundmaskin på 80 IHk och 1913 byttes även den gamla ångpannan ut till en ny och modernare så kallad ”Skottepanna”. Även denna är utbytt mot en mindre kompaktare rörpanna och på så sätt har vi berett plats för en matsal under däck.
Under renoveringen av Alma, åren 1990-1993, var målsättningen att bibehålla henne i så ursprungligt skick som möjligt. Almas exteriör är sålunda oförändrad och det mesta av inredningen är renoverad till orginalskick. Vissa av detaljerna, bl.a styrhytten och akterkappan av trä, är till och med direkt renoverade orginaldetaljer. Alma tar 30 passagerare varav 20 kan sitta till bords i vår kabyss där vi kan servera fika och dryck. Mat serveras i vår pub Båtshaket som finns på land vid bryggan.
Däck och skrov renoverades 2018-2020

Väder och vind har gått hårt åt däcket och enstaka plankor hade successivt bytts ut när det 2018 blev dags att göra en helrenovering. Riksantikvarieämbetet gick in med finansieringshjälp till ungefär halva kostnaden inom ramen för ”Statligt bidrag till Kulturarbete”. Under augusti monterades ett vindskydd. Däckets utrustning demonterades samt ruttna däcksplankor byttes och slipades till trärent. I september anlitades Skönviks Träbåtsbryggeri för allt arbete med att färdigställa det nya däcket av sibirisk lärk, tätat och nåtat.
Våren 2019 behövde däcket ytterligare en slipning och nya lager olja. Med liten marginal blev skeppet klart och sjösatt i tid till första resan.

Hösten 2019 förlängdes Almas uppdragningsslip 6 meter för att få upp hela båten på land, åtkomlig för blästring och målning.
Under 2020 härjade Coronapandemin vilket innebar att inga turer kunde genomföras och att Alma därmed inte skulle sjösättas. Under våren täcktes marken på sidorna av skrovet med miljövänlig sand. I samband med blästringen uppdagades rostskador som gjorde efterföljande lagningsarbeten mer omfattande än beräknat. Efter svetsning, slipning och blästring av lagade ytor kunde entreprenören utföra den så viktiga grundmålningen. I augusti kunde projektet avslutas med slutmålning, avtäckning och bortforsling av marktäckning och miljöfarligt material.
Historia
Ångbåten Alma, som är en av Sveriges äldsta fungerande ångbåtar, byggdes på W Lindbergs Varf i Stockholm. Hon fraktades i delar till Stavre i Jämtland för ihopmontering. Beställare var skogsbolaget Skönviks Aktiebolagoch året 1873. Alma skulle befrakta Revsundssjön med gods och passagerare men redan 1908 byggdes hon om till dragare för att ingå i det nybildade flottningsaktiebolaget. Almanyttjades också som kyrk- och nöjesbåt under flottningens lågsäsong. Från sin hemmahamn i Stavre gjorde Alma också utryckningar som transportbåt för brandbekämpning vid skogsbränder runt Revsundssjön.
1957 upphörde flottningsarbetet för Almas del och hon lades på slip efter att ha tjänstgjort i 83 år. 1959 såldes Alma som fritidsbåt till Bengt Röstlund i Stavre. Efter några år såldes båten vidare till Revsunds kommuns hembygdskommitte och tanken var att iordningställa Alma till turist- och turbåt på Revsundssjön. Kommunfullmäktige beviljade dock inga pengar till projektet, varför hon 1966 såldes till Nils Granlund m. fl. i Djursholm. I Stockholms skärgård gick Alma som fritidsbåt fram till 1971. Under de åren var Alma med i flera svenska långfilmer
Hon fick även visa sin sjöduglighet med långa havsturer bl.a en resa till Polen.
1985 fick tre båtintresserade Bräckebor reda på att Alma var till salu. Man bildade intresseföreningen Alma och köpte hem henne till Revsundssjön. Almavar i mycket dåligt skick efter alla åren i saltvatten och ett jättejobb väntade för att få henne sjöduglig igen. Tyvärr svalnade intresset efter hand och det gamla skrovet blev sämre för vart år som gick. I Maj 1990 kom en förfrågan om intresse fanns i Stavre att ta över den gamla båten. En Alma-kommitté bildades inom Stavre bygdegårdsförening och båten köptes tillbaka till Stavre.Alma är nu helrenoverad och trafikerar nu åter de gamla farvattnen runt Ammerön.